четвртак, 2. март 2017.

Knjiga za danas (76): Stiven Erikson - Mesečevi vrtovi - Pripovest iz Malaške knjige palih


Malaško carstvo ključa od nezadovoljstva. Zemlja je potpuno opustošena beskrajnim ratovima, unutrašnjim previranjima i krvavim sukobima sa strašnim Anomanderom Rejkom, gospodarom Mesečeve ikre, i njegovim Tiste Andijima. Čak su i carske legije željne predaha posle dugogodišnjeg krvoprolića. Uprkos svemu ovome, carica Lasin nastavlja apsolutističku vladavinu uz pomoć svojih strašnih ubica, poznatih kao Kandže.

Za narednika Vrana i njegov odred Spaljivača mostova, kao i za Tetersejl, preživelu čarobnicu Druge legije, vreme posle opsade Bleda trebalo je biti posvećeno oplakivanju mrtvih. S druge strane, Darudžistan, poslednji od Slobodnih gradova Dženabakisa, još nije pao, ali su njegove moćne zidine sada privukle Lasinin krvoločni pogled.

Međutim, ispostaviće se da Carstvo nije jedini učesnik u ovoj velikoj igri. Mračne, zlokobne sile se uveliko okupljaju, a čak i bogovi razmišljaju o svom sledećem potezu.

Odlično osmišljen i sveobuhvatno napisan, roman Mesečevi vrtovi, očaravajuće uzbudljiv prvenac izuzetnog autora, spada u sam vrh epske fantastike.



Stiven Erikson je, osim studija arheologije i antropologije, završio i kurs kreativnog pisanja u Književnoj radionici Ajove. Njegov serijal Malaške knjige Palih ga je proslavio u celom svetu i osigurao mu mesto među najznačajnijim autorima žanra epske fantastike. Stiven Erikson živi u Kanadi.

Izvor; laguna.rs

Нема коментара:

Постави коментар